Vad innebär metaverse och NFT:er för designvärlden?

Metaverse och NFT är två fenomen som påverkar designvärlden och skapar nya möjligheter för såväl konstnärer, designers och varumärken i och med att globala företag investerar allt mer i de digitala världarna.

Internet har traditionellt varit en platt värld med två dimensioner och fokus på text. Vilket hämtat mycket inspiration av den analoga världens tidningsartikel och i takt med internets kommersialisering, den analoga världens säljpresentationer och offerter.

Det har genom historien gjorts många försök att ändra på detta, inte minst metaversesatsningen Second Life som under en kort period på 00-talet var hur trendigt som helst för att därefter helt försvinna. I takt med att fler och fler företag återigen investerar mer pengar i att åstadkomma vad som föreslås bli nästa generations internet, börjar detta påverka även designvärlden.

Tanken med metaverse är att upphäva gränserna mellan den digitala och fysiska världen genom att skapa en värld som endast existerar digitalt. En värld där användaren befinner sig inuti den digitala upplevelsen med hjälp av VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) headsets.

I vilken utsträckning detta blir verklighet eller inte ska vi låta vara osagt. En sak är dock säker, det kommer att påverka designvärlden på flera sätt. Från att i huvudsak ha varit statiska informationsbärare kommer designers i allt högre grad behöva arbeta som arkitekter och inredare. Designers kommer behöva fundera över hur användare kommer att interagera och utveckla deras skapelser, inte bara titta på dem som idag.

NFT (Non Fungible Token)

Det är också logiskt att de dominerande designtrenderna idag hämtar inspiration ur 90-talets cyberspace/rave maximalism. En slags digital retrotrend som går tillbaka till hur man tänkte sig den digitala världen när dessa visioner först skapades.

Detta märks även inom NFT (Non Fungible Token) design där en finansiell bubbla vuxit fram kring många av motiven och det faktum att de via blockkedjan har en unik, digital identitet. Många av de NFT:er som värderats högst har ett tydligt retrotema.

I takt med att fenomenet NFT vuxit har stora varumärken som Nike, Disney, Adidas och många fler hoppat på trenden och tagit sin varumärkesdesign till metaverse. Detta har i sin tur skapat helt nya möjligheter för såväl konstnärer, varumärken och designers. Till några av de mer framgångsrika räknas Beeple och Bored Ape Yacht Club vilka sålts för flera miljoner USD.

Hittills har NFT:er fungerat som en inkörsport till metaverse för många samtidigt som fenomenet lever sitt eget liv utanför detta också. När dessa båda trender mer och mer börjar sammansmälta kan man förvänta sig att mer fokus läggs på att skapa digitala miljöer, accessoarer och varumärken.

Nyfiken på att ta del av mer inspiration om design, ladda ned vår alldeles egna

Visual trends rapport här

Läs mer

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Get posts like this to your mailbox

It’s great and we promise not to be annoying, just fun stuff.