Sökordsmarknadsföring kraftigt övervärderad enligt ny studie

Attributionsmodellerna i traditionell webbanalys övervärderar värdet av sökmotorer kraftigt. När man frågar kunderna är Sociala kanaler betydligt viktigare, enligt en ny rapport från Refine Labs.

En ny studie från företaget Refine Labs visar att kunders input om var de hittade ett företag och hur de blev kunder ofta skiljer sig markant från vad traditionella analysverktyg rapporterar. 

Genom att lägga till en fält på en hemsida där kunderna skulle fylla i hur de hittade till företaget jämfördes kundernas input med hur programvaran rapporterade köpens ursprung. Studien pågick under ett års tid och inkluderade omkring 600 leads, över 200 kvalificerade möjligheter och cirka 20 miljoner dollar i stängda affärer.

Attributionsmodellerna som används vid traditionell webbanalys övervärderar sökmotorers bidrag till konverteringar kraftigt (detta gäller för såväl organisk som betald söktrafik). Likaså övervärderas ofta trafiken direkt till en webbsida.

Enligt Refine Labs beror detta på att när köpare väl har bestämt sig för att köpa tar de ofta vägen via en sökmotor för att konvertera. Analysverktyget rapporterade i studien att 80% av företagets intäkter kommer från SEM, SEO och direkt trafik medan kunderna själva säger att 98% av intäkterna kommer från sociala kanaler (här räknas även community marketing och podcasts in). 

Som ett resultat av detta fortsätter många företag att överinvestera i sökmotoroptimering (SEO) och betald sök, samtidigt som de underinvesterar i sociala kanaler och övrig marknadsföring. Detta innebär att de går miste om stora möjligheter som dessa kanaler ger.

Liksaå undervärderas effekterna av podcasts, community-marketing och peer-to-peer/word-of-mouth vilka beskrivs som starka drivare av såväl säljpipelines som intäkter, men som nästan aldrig fångas upp av analysverktygen. 77% av företagets rapporterade vinster kom från podcast (53%), gemenskap (21%) eller Word-of-mouth (3%), enligt kundernas egna uppgifter under perioden.

Som ett resultat av detta underskattas även sociala medier kraftigt. Sociala medier är en av de viktigaste bidragarna till stängda affärer och vinster (41%) enligt kunderna, men mjukvaran under-attribuerar dem mer än 95%.

Läs mer om hur vi arbetar med UX design

Vårt team av erfarna UX-designers hjälper dig att skapa en sömlös och relevant användarupplevelse

Läs mer

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Get posts like this to your mailbox

It’s great and we promise not to be annoying, just fun stuff.