”På Samsung använder vi 25% av vår tid och budget till att testa nya saker.”

Jenny Fisher-Toivos erfarenhet sträcker sig över två decennier, olika industrier och flera olika marknader. Jenny och hennes team på över 50 personer leder marknadsföringsarbetet i Norden för ett av världens största varumärken – Samsung.

Jenny har arbetat i diverse positioner inom marknadsföring, analys och product management men alltid hållit sig till roller nära sälj.

-Tack vare min erfarenhet från olika roller, har jag möjlighet att förstå affären och hur allt hänger ihop. Jag är en produktnörd som älskar teknologi. Jag funderar alltid på hur vi kan förbättra slutkonsumenternas liv med vår teknologi samt hur vi bäst kommunicerar med dem för att skapa värde.

-Jag har aldrig förstått friktionen som ibland uppstår mellan försäljning och marknadsföring, säger Jenny Fisher-Toivo. Produkt, sälj och marknadsföring är för mig en helig triangel. Om du inte har det ena, är det mycket svårare att lyckas med de andra två. Oavsett vilken marknad vi står inför behövs balansen. Att bara jobba med försäljning ger inget värde till varumärket eller långsiktig tillväxt och att bara fokusera på marknadsföring är inte bra kortsiktigt för försäljningen. Det är en sån självklarhet för mig att man måste jobba tillsammans, det är bara så man lyckas med triangeln och skapar genuint värde för slutkonsumenterna.

Beskriv din roll på Samsung

Jenny och hennes team på över 50 personer leder marknadsföringsarbetet i Norden för divisionerna inom Consumer Electronics samt övergripande för företaget.

-Jag ansvarar för all varumärkesbyggande och säljdrivande marknadsföring vi gör mot slutkonsumenter i Norden, både i våra egna kanaler och via våra partners. Mitt team och jag säkerställer att all kommunikation sker enhetligt, autentiskt och att den lever och andas Samsung. Dessutom finner jag en stolthet i att få representera Norden för Samsungs huvudkontor.

-Intressant att veta är att Samsung är världens 5:e största varumärke, förklarar Jenny. Många tror att vi lokalt inte har så mycket att säga till om. Tvärtom har vårt huvudkontor stor tillit till oss och jag skulle påstå att nordiska marknadsförare är väldigt populära. Många kampanjer och strategier som vi tagit fram i Norden har tagits ut i övriga Europa och globalt. Vi ligger i framkant vad gäller digitalisering och är väldigt duktiga på att tänka i 360 grader, på hur vi bemöter slutkonsumenten samt hur vi balanserar fysisk och digital kommunikation via oss eller partners.

Vilka egenskaper behövs för att lyckas som Marketing Director?

-Jag skulle säga att det är tre saker, säger Jenny.

  1. Absolut viktigast är att förstå sin roll i alla nivåer av marknadsföringsarbetet. I min position som marknadsdirektör är min roll inte att vara expert på varenda liten sak utan att sätta visionen så att alla vet vart vi ska och sedan se till att alla experter har det de behöver för att de kan göra sitt jobb.
  2. Prestigelöshet är också väldigt viktigt. Det går inte att sitta och vara fylld av prestige, för då riskerar man att experterna runtom dig inte kommer till tals.
  3. För att bli en riktigt duktig marknadsförare måste du förstå businessen. Det kommer tillbaka till triangeln som jag nämnde. När man förstår och lyckas med det blir man en riktigt värdefull spelare.

Framtidens butiker måste vara mer än “fler produkter av det du kan få på nätet”. De måste bidra till köpupplevelsen. Det varumärke som kan skapa värde i alla led kommer att stå i en oslagbar position.

-Jenny Fisher-Toivo, Marketing Director på Samsung

Vad är du mest stolt över i din karriär?

-Allra mest stolt är jag över att jag vågar testa saker, berättar Jenny. Jag fick tidigt i min karriär lära mig att det inte finns något som heter att “göra fel”, det finns bara möjligheter att lära sig något nytt. Jag vet att det är en kliché men det är sant. Det kan handla om något stort eller litet.

-När man lyckas bevisa för sitt team att det är ok att våga testa saker även om det kan bli fel frigör det enormt mycket kreativitet, förklarar Jenny Fisher-Toivo. Jag upplever att det uppstår en arbetsglädje när man lyckas skapa den typen av trygghet i teamet och att arbetet blir värderingsdrivet. På Samsung använder vi 25% av vår tid och budget till att testa nya saker. Across the board! Exempelvis kom en av våra content creators på en ny kampanjidé häromveckan som vi nu jobbar på att skala upp. Så länge vi, till 75%, arbetar ut den beprövade planen som vi vet ger utdelning, måste vi våga testa helt nya saker för de andra 25%!

Vi hjälper MEDS anpassa deras strategiska kampanjer till säljdrivande annonser

Med Klingit kommer du snabbt igång

Läs mer

Inhousetrenden har varit stark på sistone, hur tror du att framtidens marknadsföringsorganisationer kommer att se ut?

-Vi har gått igenom trenden där allt skulle läggas ut externt och sen allt skötas internt. Men just nu står vi marknadsförare inför en stor osäkerhet och utmaning. Bara inom de kommande åren kommer marknadschefsrollen utmanas avsevärt. Vi ser att konsumentresorna och köpresorna fortsätter förändras, det krävs mer av varumärken, och marknadskommunikationen behöver övertyga och engagera på nya sätt. Osäkert, men också enormt intressant och vi som marknadsförare kommer att lära oss väldigt mycket.

-Vi kommer att läsa om den här omställningen i marknadsföringsböcker i framtiden, spår Jenny. För att kunna driva ett starkt varumärke med autenticitet i alla interaktioner, måste varumärken arbeta med en rad olika experter som i ett utökat men gemensamt team. Det kommer inte att funka att arbeta uppdelat som kund och byrå. Framtiden kräver integration, optimering och samarbete internt och externt. Annars kommer vi inte att kunna skapa intressanta kundupplevelser hela vägen vilket krävs för att uppnå en stark och långsiktig position.

Vad ser du fram emot?

-Jag tycker att det är så intressant med Future of Retail. Vi har sett stor utveckling inom det digitala men fysiska butiker står inför en stor kommande förändring. En butik måste vara mer än “fler produkter av det du kan få på nätet”. Den måste bidra till köpupplevelsen på ett engagerande sätt. Det varumärke som kan skapa värde i alla led kommer att stå i en oslagbar position.

Skribent: Teuta Alija, CMO på Klingit.

Nyfiken på att veta mer om våra lösningar till marknadsteam?

Design-as-a-Service

Läs mer

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Get posts like this to your mailbox

It’s great and we promise not to be annoying, just fun stuff.