”Mitt mål är att ge varje kampanj så bra förutsättningar som möjligt”

På fyra år har Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings varumärkeskännedom ökat kraftigt vilket har varit en nyckel för bolagets tillväxt. Bakom framgången står Michael Kempe och teamet på företagets marknadsavdelning. 

-Vi noterade att när vi väl fick komma ut och presentera oss vann vi ofta affären men att vi behövde bli top-of-mind för att få till de initiala mötena, säger Michael Kempe, CMO på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Därför har vi målmedvetet satsat på varumärkesbyggande och räckviddskampanjer under flera års tid. Och det har gjort stor skillnad för oss.

Hus och lägenheter är – föga förvånande – sällanköpsvaror. Därför gäller det enligt Michael Kempe att vara top-of-mind när kunderna ska välja mäklare att träffa inför en försäljning.

-De flesta tar tre möten med potentiella leverantörer, det gäller att bli en av dem som bjuds in till detta om man vill växa sin affär. Och för det krävs att den spontana varumärkeskännedomen finns där från början.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tredubblat omsättningen under de senaste fyra åren. Något som är en effekt av ett mer och mer integrerat arbete mellan företagets marknads- och säljavdelningar. 

-Om några år tror jag inte att det kommer att vara så vanligt att man skiljer på marknad- och sälj överhuvudtaget utan arbetet kommer att ske mer och mer integrerat, säger Michael Kempe. I takt med digitalisering och kundresetänk börjar aktiviteter och processer alltmer gå in i varandra. Ett integrerat arbetssätt genererar helt enkelt bättre resultat.

Hur startade du din karriär

Michael Kempes karriär började inom digital marknadsföring under i mitten av nollnoll-talet när google var nytt. På den tiden kunde den som hade tekniska kunskaper tjäna pengar med relativt enkla medel. 

-Jag hade egentligen ingen tanke på att bli CMO utan började med e-handel för att jag lärde mig SEM och sökordsmarknadsföring. Därigenom blev jag intresserad av yrket, men jag är egentligen inte en någon supervass kommunikatör utan mer tekniskt kunnig och en bra ledare.

Efter några år på Schibsted, bland annat på Blocket under tjänstens glansdagar, började Michael Kempe arbeta mer mot fastighetssektorn inom ramen för Schibsteds koncernövergripande marknadstjänster. Arbetet som CMO på en av landets ledande mäklarbyråer blev en naturlig förlängning av det.  

-När jag började på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling bestämde vi oss för att digitalisera hela företaget, något som passade mig med min bakgrund bra. Jag fick fria händer att bygga upp mitt eget team och anpassa rekryteringarna efter vad jag tyckte.

Hur valde du mellan in-house och externa leverantörer i teambygget?

-Det behövs en balans. Det går inte att hålla sig med spetskompetens inom de domäner som förändras snabbt in-house. Så det är bättre att använda externa leverantörer för till exempel programmering eller kreativa tjänster. Men det behöver vara en mix, med in-house blir man mer snabbrörlig och kan interagera snabbt vilket har flera fördelar.

Idag består marknadsavdelningen på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling av nio personer. Därtill arbetar avdelningen långsiktigt med ett antal utvalda externa partners.

Vad är viktigast för att lyckas i jobbet som CMO?

-Jag tror egentligen att ledarskap är viktigast för att bli en framgångsrik marknadschef. Jag brukar ofta säga att mitt mål är att ge varje kampanj så bra förutsättningar som möjligt att lyckas och det betyder både att vi mäter rätt saker, har rätt kompetenser på plats och rätt budgetering för att genomföra det på ett bra sätt.

Vad menar du med ledarskap?

-Att man skapar förutsättningar för andra att genomföra ett så bra arbete som möjligt. Sedan behöver CMO-rollen vara representerad i företagets ledningsgrupp och arbeta på den nivån, annars funkar det aldrig. Väl där kommer du behöva kriga för att få igenom de mer långsiktiga satsningar som marknad arbetar med då mycket annat inom företaget drivs med betydligt kortare målsättningar.

Skribent: Teuta Alija, CMO på Klingit

Nyfiken på att veta mer om våra lösningar till digital marknadsföring?

Allt för ditt varumärke

Läs mer

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Get posts like this to your mailbox

It’s great and we promise not to be annoying, just fun stuff.