“Framtidens marknadsorganisation är en hybrid mellan internt anställda och externa experter”

Bannerflow expanderar och växer i snabb takt med siktet inställt på Asia Pacific regionen. Anna Lasson befinner sig i egenskap av bolagets CMO i startblocken inför en stor internationell satsning.

Bannerflow grundades 2010 och är ett snabbväxande SaaS-bolag vars kärnerbjudande är en plattform som effektiviserar produktion av annonsering för digitala kanaler. Bannerflow har vunnit DI Gasell fem gånger i rad och omsatte 112 Mkr förra året. På kort tid har marknadsteamet växt från fem till tolv personer. Nu står bolaget och teamet inför en internationell expansion som börjar i Asien med lansering i Singapore. 

– Därefter kommer vi att satsa på fler digitalt mogna marknader i regionen som Australien, till exempel. Inför lanseringen har mitt fokus varit att stabilisera teamet och förbereda oss kompetens- och prioriteringsmässigt, säger Anna Lasson.  

Hon berättar att många inom SaaS marknadsföring tidigare primärt fokuserat på leadsgenerering där antalet leads var en viktigt metrics. Vi ser nu ett skifte i detta och att de mer kortsiktiga fokuset börjar kompletteras av ett mer långsiktigt.

– Vi försöker kulturmässigt gå från Lead generation till Demand generation, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda två helt olika saker utan de kan komplettera varandra. För oss handlar Demand generation om att skapa medvetenhet och ta tillvara på efterfrågan som redan finns på marknaden och optimera varje del av kundresan. Att skapa efterfrågan är ett mycket mer långsiktigt arbete som handlar om kännedom, men även om att sälj och marknad behöver arbeta närmare varandra och kunna ta tillvara effekterna av detta arbete.

Anna Lasson betonar att marknadsarbetet behöver vara just långsiktigt medan sälj ofta har en betydligt kortare tidshorisont. 

– På det sättet kommer det nog ändå att finnas kvar en uppdelning mellan sälj- och marknad även i framtiden. Som CMO och marknadsförare anser jag att vi behöver vara de som blickar framåt och tänker ett eller till och med flera år framåt och har en vision för att lyckas.

Hur tänker du när du väljer mellan att anställa och att anlita externa partners? 

– Jag har bollat det ganska mycket med andra CMO:er faktiskt. Fördelen med att ta in personer in-house är att man kan vara transparent och därigenom skapa en ökad förståelse åt båda hållen för målsättningar och utmaningar. Sedan är det oftast lättare att samarbeta och hjälpas åt när man bygger en gemensam kultur.

Alla kreativa kompetenser du behöver i ett designabonnemang

Vi gör allt ifrån presentationer till rörligt material

Läs mer

Vad är fördelen med externa partners och tjänster som Bannerflow och Klingit?

– Framför allt tillgången till erfarenhet och specialistkompetenser. Byråer och externa partners plockar upp vad som funkar från andra verksamheter, det är så klart guld värt att ta del av. Oavsett vad man väljer så ska man vara klar över att det krävs en stor insats för att det ska lyckas, även med en byrå.

Hur tror du att marknadsorganisationer kommer att vara organiserade i framtiden?

– Jag tror att vi kommer att se mer av hybridorganisationer, det vill säga att man bygger upp ett kärnteam av kompetens in-house och kompletterar det med externa resurser. Du kan inte rekrytera in all kompetens som behövs i och med att rollerna hela tiden utvecklas och specialiseras. Jag föredrar personligen att ha långsiktiga samarbeten med tydliga ramar, exempelvis att man arbetar med en byrå en fast dag i veckan med längre tidshorisont.

Skribent: Teuta Alija, CMO på Klingit

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Get posts like this to your mailbox

It’s great and we promise not to be annoying, just fun stuff.